Életmód orvostan definíciója

         

A Magyar Életmód Orvostani Társaság az alábbiak szerint határozza meg az „életmód orvostan” fogalmát, tárgykörét:

Az életmód orvostan a bizonyítékokon alapuló orvostudomány egyik ága, mely – az életmóddal összefüggő betegségek alap kiváltó okait megcélozva - átfogó életmódváltást (köztük táplálkozás, fizikai aktivitás, stressz-menedzsment, szociális támogatás és környezeti hatások befolyásolása) használ az életmóddal összefüggő betegségek megelőzésében, gyógyításában, progresszió lassításában.

Az életmódváltás szükség esetén együtt használt a gyógyszeres kezeléssel és más gyógyító eljárásokkal.

Az életmód orvostan része a tanácsadás, vizsgálat, szűrés, az életmódváltás klinikai alkalmazása.

Az életmód orvostan interdiszciplináris ág, mely átöleli az egész orvostudományt, a pszichoszociológiát, a népegészségtant, a biológiát, mozgástudományt.

Életmód orvoslás az életmód orvostan gyakorlati megvalósítása. Az életmód orvostan gyakorlását minden esetben orvos felügyeli és orvos irányítása mellett történik.

Az életmód orvostan legfontosabb céljának ugyanúgy tartja az életmód szokások befolyásolása révén az elsődleges prevenciót, mint az életmóddal összefüggő betegségek kóroki és kórélettani eltéréseinek kezelését.

Jelen szakmai irányelvet a Magyar Életmód Orvostani Társaság elnöksége 2018. május 28 -án fogadta el.

Életmóddal összefüggő betegségek:

  • elhízás, metabolikus szindróma, 2 típusú DM
  • szív-érrendszeri betegségek, stroke, szívinfarktus, magasvérnyomás
  • rosszindulatú daganatok (különösen néhány fajta, mint pl a vastagbélrák)
  • neurodegeneratív betegségek
  • depresszió

Az életmód orvoslás interdiszciplináris ág, mely átöleli az orvostudományt, a pszichoszociológiát, a népegéstségtant és a biológiát. Legfontosabb céljának ugyanúgy tartja az életmód szokások befolyásolása révén az elsődleges prevenciót, mint az életmóddal összefügőő betegségek közös kóroki és kórélettani eltéréseinek kezelését.