Hírek

A görögdinnye is okozhat allergiás tüneteket?

A görögdinnye allergia igen ritka, azonban ha megjelenik, gyermekkorban gyakrabban alakul ki, mint felnőttek körében. Dr. Balogh Ádám gyermekgyógyász, allergia specialista, a Budai Allergiaközpont orvosa szerint gyakran más betegségek állnak a háttérben, ha a gyermeknél a gyümölcs fogyasztását követően tünetek jelentkeznek. A kivizsgálást azonban nem szabad halogatni, mivel az allergia életveszélyes reakciót is okozhat.

Az ekcéma 5 leggyakoribb típusa

Az allergiás betegségek terjedése napjainkban folyamatos, így az ekcémás tünetek is egyre több beteget érintenek. Az alábbi felsorolás segíthet beazonosítani a tüneteket. Az allergiás bőrbetegségek leggyakoribb változatait dr. Garaczi Edina bőrgyógyász-allergológus, a Budai Allergiaközpont orvosa ismertette.

Földimogyoró allergia gyermekkorban-hogyan vizsgálható?

A földimogyoró egyike a leggyakoribb allergéneknek. Ha a gyermeknek allergiára utaló tünetei jelentkeznek, fontos a mielőbbi kivizsgálás, mert a földimogyoró által okozott allergiás reakció akár életveszélyes is lehet. Dr. Balogh Ádám gyermekgyógyász, allergia specialistát, a Budai Allergiaközpont orvosát az ilyen esetben végzett vizsgálatokról kérdeztük.

Ez a különbség a felnőtt és gyermekkori ekcéma közt

Vörös, viszkető foltok bármely életkorban megjelenhetnek, az ekcéma csecsemő- és kisgyermek és felnőttkori formái között azonban mégis jelentős különbségeket találunk. Dr. Vincze Ildikót bőrgyógyász-kozmetológus, a Budai Allergiaközpont orvosát kérdeztük.

Ez a vizsgálat segíti a parlagfű allergiásokat jobb kezeléshez

A molekuláris allergia diagnosztika által nem csak azt tudhatja meg, hogy mire allergiás, de segítségével a parlagfű allergiások is fontos információhoz juthatnak, kezelésük várható eredményességével kapcsolatban. A vizsgálatról dr. Moric Krisztina allergológus, fül-orr-gégészt, a Budai Allergiaközpont orvosát kérdeztük.

5 tipp a jobb emésztésért

A túl gyors vagy az egyszerre túl nagy mennyiségű étkezés, stressz és kevés mozgás vagy valamilyen fel nem ismert gyomor- és bélrendszeri betegség miatt sokan küzdenek emésztési panaszokkal. Dr. Hidvégi Edit gasztroenterológus, a Budai Allergiaközpont orvosa felsorolta a gyakoribb kiváltó okokat és tanácsokat is adott megelőzésükkel és kezelésükkel kapcsolatban.

Allergiás tüneteim vannak, vagy a klíma miatt megfáztam?

A nagy melegben otthon is szívesen hűtjük le a lakást légkondicionáló berendezésekkel, sokan azonban túlzásba viszik a készülékek használatát. A túl hideg, vagy a testünkre irányított hűvös levegő miatt nyáron is lehetnek megfázásos, náthás tüneteink, amik könnyen összetéveszthetők az ebben az időszakban szintén gyakori légúti allergiás tünetekkel. Dr. Balogh Katalin allergológus, a Budai Allergiaközpont főorvosnának segítségével a kettő közti hasonlóságokat és különbségeket vesszük sorra.

Gluténérzékenység genetikai vizsgálat – mikor ajánlott?

Ha az egyik családtagnál frissen diagnosztizálják az autoimmun eredetű gluténérzékenységet – cöliákia és lisztérzékenység néven is ismert – akkor a többi családtag szűrésére is sor kerül. Mit jelent ilyen esetben a pozitív lelet, kell-e diétáznia az érintettnek? Dr. Polgár Marianne gyermekgyógyász, gasztroenterológust, a Budai Allergiaközpont főorvosát kértük meg, hogy néhány gyakorlati példán keresztül segítsen elmagyarázni az ezzel kapcsolatos tényeket.

Ételallergia felnőttkorban: gyakoribb, mint gondoljuk

Az ételallergia kapcsán azt gondolhatjuk, hogy ha valakit érint, akkor a tünetei biztosan gyermekkorban jelentkeznek először. Ha az első falatok fogyasztása nem okoz gondot, akkor később sem alakulhat ki allergia. A közelmúltban megjelent vizsgálat azonban épp ennek az ellenkezőjét bizonyítja: az ételallergia felnőtt korban is jelentkezhet és egyáltalán nem ritka. Tüneteiről és kivizsgálásáról dr. Hidvégi Edit gasztroenterológust, a Budai Allergiaközpont orvosát kérdeztük.

Mitől piros a szemem?

Pollenek és fertőzés is okozhatja, ha allergiaszezonban vörösek, égnek és viszketnek a szemeink. Az allergiás eredetű kötőhártya-gyulladás tüneteiről és kezeléséről dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológust, a Budai Allergiaközpont orvosát kérdeztük.