Keresztallergia

Keresztallergia

Létrehozva: 2017.11.17 21:48 | Módosítva: 2020.08.06 11:36

Többen megfigyelhették már, hogy allergiás panaszaik, főleg allergiás szezonban, olyankor is erősödnek, amikor nincs semmilyen jel arra, hogy az allergén-koncentráció emelkedett lenne a környezetben. Ennek hátterében sokszor a keresztallergia jelensége áll.

Keresztallergia lényege

A keresztallergia azt jelenti, hogy bizonyos anyagok képesek más anyagot helyettesíteni, utánozni, ami az allergiás tünetek megjelenését eredményezheti. Egyik leggyakoribb, és talán legismertebb a görögdinnye-parlagfű keresztallergia. A keresztallergia hátterében az anyagok kémiai szerkezetének hasonlósága áll. Olyan kicsi a két anyag közötti különbség, hogy sok szervezet, különösen akkor, ha már fokozottan érzékeny az egyik anyagra, nem tud különbséget tenni közöttük.

Kapcsolódó cikkünk

5 tanács allergológusoktól, hogy könnyebb legyen az idei pollenszezon

Javában tart a pollenszezon, ám még előttünk a leggyakoribb allergén növény, a parlagfű virágzásának időszaka. A Budai Allergiaközpont szakembereit arról kérdeztük, hogy mit tanácsolnak az érintetteknek, mire figyeljenek a következő hónapokban.

A folyamat lényegét sokszor tévesen értelmezik. A légúti allergiák jellegzetes tünetei az orrdugulás, viszketés, orrfolyás, tüsszögés. Azonban aki tüsszög a görögdinnyétől, az allergiás rá, ez estben tehát nem keresztreakcióról van szó. A keresztallergiáknak ez esetben az orális allergia szindróma kialakulásában van szerepe. A parlagfű allergiások csekély százalékánál görögdinnye fogyasztása után szájüregi viszketés, ajak, nyelv, garat vizenyő, néha hasi görcsök lépnek fel. A nyírfapollen allergiásoknál jóval gyakoribb a pollen-étel keresztreakció.

Jellemző keresztallergiák:

  • Parlagfű: görögdinnye, sárgadinnye, paradicsom, uborka

  • Fekete üröm: kömény, csilibors, paprika, paradicsom, sárgarépa, petrezselyem , burgonya, koriander, kapor, articsóka, kamilla, tátika, napraforgó, krizantém, kivi, ánizs, árnyika, dinnye, uborka, mangó, szerecsendió, bors, mustármag, borsmenta, bazsalikom, majoránna, oregáno, zeller.

  • Nyírfa: mogyoró, dió, mandula, alma, cseresznye, sárgabarack, körte, szilva, meggy, őszibarack, burgonya, kiwi, avokadó .

  • Füvek: paradicsom, rozs , búza, szója, földimogyoró , bab, borsó, tamarin, szentjánoskenyér.

  • Földimogyoró: dió

  • Diófélék: búza, rozs, mák, mogyoró, szezámmag

  • Latex: gesztenye, banán, spenót, avokadó, citrusfélék, kivi

 

 

 

 

Az immunterápia hatékony megoldás mind az allergiás, mind pedig az orális allergia szindróma tüneteinek kezelésében. A kezelés eredményességéhez elengedhetetlenül fontos, hogy az allergiás tüneteket már most, az allergén növények virágzásának időpontjában megfigyeljük, hogy a szakorvossal egyeztetve ősszel, a tünetek elmúltával megkezdhessük az immunterápiás kezelést.

Keresztallergia kivizsgálása

Az allergia diagnózisa szakorvosi kompetencia. Érdemes felkeresni egy szakértő allergológus szakorvost, aki a tüneteket, korábbi kórelőzmény, fizikális állapot figyelembe véve határozza meg a további terápiát. 

Allergiák jellemző diagnosztikai eljárásai:

Molekuláris allergiadiagnosztika

A molekuláris allergiadiagnosztikával már nemcsak az deríthető ki, hogy a páciens mely anyagra reagál fokozottan, hanem az adott allergén komponense is meghatározható ezzel a módszerrel. Ez igencsak nagy előrelépést jelent, hiszen nem mindegy, hogy például a páciens a földimogyoró azon komponensére allergiás, amely anafilaxiás sokkot okoz, amely egy életveszélyes állapot, vagy azon komponensre reagál fokozottan, amely enyhébb tünetekkel jár. 

A molekuláris allergiadiagnosztikával nem kell felesleges diétázást folytatni, hiszen sokkal pontosabb képet kapunk az egyén allergiájáról.

A keresztallergiák felderítésére a multiplex allergia teszt a legalkalmasabb diagnosztikai módszer. Egyedülálló, a világ egyik legmodernebb, legpontosabb allergiavizsgálatáról van szó, amely a molekuláris allergén diagnosztika egy eszköze. Egy eljárással pár milliliter vérből egy időben vizsgál több száz allergént.

Téma szakértői

Dr. Balogh Katalin

Dr. Balogh Katalin

allergológus és klinikai immunológus, fül-orr-gégész
Dr. Balogh Ádám MSc PhD

Dr. Balogh Ádám MSc PhD

allergológus és klinikai immunológus, allergia specialista, csecsemő és gyermekgyógyász,
Dr. habil. Réthy Lajos PhD

Dr. habil. Réthy Lajos PhD

felnőtt- és gyermek-allergológus, immunológus, gyermekgyógyász

Hírek

Tejfehérje intolerancia: a felnőttek 20-30%-át érinti

Tejfehérje intolerancia: a felnőttek 20-30%-át érinti

Sokat hallunk a tejfehérje allergiáról és laktóz intoleranciáról, vagyis tejcukor érzékenységről, keveset viszont a tejfehérje intoleranciáról, pedig sok felnőtt szenved a tüneteitől. Dr. Németh Alíz gasztroenterológus, hepatológus, a Budai Allergiaközpont orvosa összefoglalta, mit kell tudnunk róla és hogyan vizsgálható.

További részletek
Nem csak csecsemőket érint – a reflux tünetei nagyobb gyerekeknél

Nem csak csecsemőket érint – a reflux tünetei nagyobb gyerekeknél

Csecsemőkorban a gyakori bukások kapcsán hamar orvoshoz fordulunk, így időben felismerésre kerül, ha reflux áll a háttérben. Nagyobb gyerekek esetében azonban gyakran hiányoznak a jellegzetes tünetek, így sokáig lappanghat a betegség. Dr. Balogh Ádám gyermekgyógyász, allergia specialista, a Budai Allergiaközpont orvosa elmondta, milyen panaszokat okozhat a reflux bölcsődések, óvodások és iskolások körében.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Prima Medica Egészséghálózat