Vesevilágnap - 2015. 03. 12.

Az International Society of Nephrology (ISN) és a International Federation of Kidney Foundations (IFKF) 2015-ben 10. alkalommal kerül megszervezésre a Vese Világnapja.

2006-tól minden év márciusának második csütörtökén tartja meg az International Society of Nephrology (ISN) és a International Federation of Kidney Foundations (IFKF) a Vese Világnapját.

A Vesevilágnap célja ráirányítani a figyelmet a vese egészségben betöltött szerepére, és csökkenti a vese és a vesével összefüggő betegségek gyakoriságát.

  • Felhívni a figyelmet, hogy "csodálatos vesénk" károsodásának fő veszélyeztetői a magasvérnyomás és a cukorbetegség
  • Elősegíteni a cukorbetegek és magasvérnyomás-betegek rendszeres és szisztematikus veseelégtelenség-szűrését
  • Segíteni az egészségügyi szakszemélyzet oktatását, akiknek kulcsszerepük van a krónikus vesebetegség kialakulásának felfedezésében, szűrésében - különösen a fokozottan veszélyeztetett személyek körében.
  • Hangsúlyozni a helyi és nemzeti egészségügyi hatóságok fontos szerepét a veseelégtelenség terjedésének megakadályozásában. Észre kell venni, hogy a megfelelő megelőző intézkedések nélkül a jövőben drámaian nőni fog a veseelégtelenséggel összefüggő kiadások összege.
  • Előmozdítani a veseátültetést, mint a veseelégtelenség leghatékonyabb kezelési módját.

Amennyiben a vesebetegség időben felfedezésre kerül, kezelésével megelőzhetőek a szövődmények, jelentősen csökkenthetőek a veseelégtelenség miatt bekövetkező halálesetek száma, a veseelégtelenség kezelési költségei.

http://www.worldkidneyday.org/

Visszalépés az előző oldalra...