Milyen anyagi ösztönzést szeretnének az életmódjuk megváltoztatására a krónikus betegek?

Dr. Apor Péter összefoglalója a krónikus betegek életmódjuk megváltoztatásának anyagi ösztönzése kapcsán.

A fizikai inaktivitás és a rossz étkezés egy sor krónikus betegség kialakulásához járul hozzá és korai halálozáshoz vezet, de a rehabilitációs programokban a részvétel általában hiányos. A diabetes 2 és a koronária betegek körében különösen gyakori a fizikai inaktivitás.

Az egészségügyi szolgáltatók bíztatnak az egészséges étkezésre és a rendszeres fizikai aktivitásra, testmozgásra, de gyakran elégtelen a részvétel e programokban. Például a diabetes 2 életmód-programokban 10 és 80% közötti a részvétel, ezért  sokkal intenzívebb bíztatás, motiváció kellene. Az egészséget előmozdító anyagi bíztatás növelheti a részvételt, de még nem ismert eléggé ismert ezek hatásossága. Ez lehet pozitív vagy negatív, pl. a biztosítási díjak változtatása, jutalmazható a megjelenés, a fejlődés, lehet sorsolásos… Ezek hátránya, hogy a belső motivációt csökkenthetik—persze a fittség, a közérzet javulása erősítheti is.

A Discrete Choice Experiment gyakran alkalmazott „tudakozódás” egy új módszer stb. bevezetésekor.  971 személynek küldték el a kérdéseket, 290 válaszolt (29,9%), átlag 69 év körüliek, kb. a fele alacsony iskolázottságú. Többségük egyetért a jutalmazással, melynek sokféleségét vetették fel a kérdőívben: színházjegy, fittség-szalon belépő, voucher üzletekbe, vendéglőbe, készpénz…a program felénél, vagy a bezárásakor, vagy egyedi fittségi teszt alapján… A legtöbben a 100 Eurós készpénz jutalmat választanák a program befejezésekor, legalább 75%os látogatottság esetén. 38 tételes irodalom-idézés teszi a közleményt még értékesebbé.

Irodalom: 

Chronically ill patients preferences for a financial incentive in a lifestyle intervention. Results of a discrete choice experiment.) Molema C, Veldwijk j, Wendel-Vos W. et al: 2019 Jul.-- PLOS ONE 14(7):e0219112. DOI: 10.1371/journal.pone 021912.

Visszalépés az előző oldalra...