Februárban tartja I. kongresszusát a Magyar Életmód Orvostani Társaság

2019-ben először rendezi meg a Magyar Életmód Orvostani Társaság (ÉMOT) a „lifestyle medicine” szakmai konferenciát, ahol az irányzat legnevesebb képviselői, valamint a kapcsolódó programok szervezői várják az érdeklődőket.

Az életmód betegíthet és gyógyíthat

2019. febr. 15-16.: két nap, amikor minden az egészségről, az életmódról és a kettő bizonyított összefüggéseiről szól. A konferenciára érkezők előadásokon, workshopokon vehetnek részt, ahol nem csak az életmód orvoslás nemzetközi és hazai történetével és eredményeivel ismerkedhetnek meg, de számos konkrét betegség esetén is megtudhatják, milyen jelentős szerepe van a gyógyításukban az életmódnak.
Ebből a felismerésből kiindulva alakult meg 2013-ban a Magyar Életmód Orvostani Társaság (ÉMOT), hiszen egyre nyilvánvalóbbá vált: a 21. sz. legnagyobb egészségügyi kihívását az életmód-alapú betegségek jelentik. Az ezek gyógyításával, megelőzésével és kutatásával foglalkozó magyarországi szakmai szervezet konferenciáján a tényeken, számokon, bizonyítékokon túl az érdeklődők megismerkedhetnek többek közt a humánkineziológia szerepével, az Okostányér programmal, az „okosmozgással” vagy az okoseszközök egyre növekvő jelentőségével az életmód kialakításában. 

Miért van szükség életmód orvoslásra?

  • Mert Magyarországon minden 3. felnőtt magas vérnyomásban szenved, minden 6. cukorbeteg vagy prediabéteszes, 3-ból 2 felnőttnek emelkedett a koleszterinszintje.
  • Mert hazánkban több tízezer ember életét követelik az életmód elemek által befolyásolható szív-érrendszeri betegségek: majdnem kétszer annyian halnak meg ilyen okból évente, mint daganatos megbetegedések miatt.
  • Mert a felnőtt lakosság közel 65 százaléka túlsúlyos vagy elhízott, mint negyede pedig napi rendszerességgel dohányzik. Ezek természetesen számos súlyos betegség melegágyát jelentik.
  • Mert szinte népbetegséggé vált a hólyaggyengeség is, amely egyes kutatások szerint a lakosság 6-7 százalékát érinti. Bár az inkontinencia egy része mögött genetikai okok húzódnak, a túlsúly és a mozgáshiány jelentősen növeli a kialakulás esélyét.

Mit lehet tenni?

A WHO európai uniós munkacsoportja 2015 év végén jelentette meg a Fizikai aktivitás 2016-2025 stratégiáját, amivel az egyik legmagasabb nemzetközi szakmai szinten is ismertté, elismertté váltak a tények. 10 %-os fizikai aktivitás növelés a teljes lakosság szintjén:
- 25 %-os relatív csökkenést eredményezhet a szív-érrendszeri betegségek, rosszindulatú daganatok, cukorbetegség és krónikus légúti megbetegedések okozta korai halálozás kockázatában,
- 25 %-os relatív csökkenést eredményezhet a magasvérnyomás-betegség előfordulásában,
- megállíthatja a cukorbetegség és az elhízás terjedését.
Orvos szakmai szervezetek egybehangzó ajánlása szerint heti legalább 150 perc alacsony-közepes intenzitású vagy 75 perc közepes-magas intenzitású fizikai aktivitás lenne védőhatású a daganatos betegségek megelőzéséhez, sőt, kutatások igazolják azt is, hogy a megfelelő intenzitású mozgás megfelezheti a szívinfarktus kockázatát és 40 %-kal növelheti a rákbetegek túlélési esélyeit! 

 

Ha további meggyőző bizonyítékokról szeretne hallani, és mélyebben szeretné megismerni az életmód orvoslás lehetőségeit, erre lehetőség nyílik a Magyar Életmód Orvostani Társaság I. Kongresszusán.
Időpont: 2019. febr. 15-16.
Helyszín: Testnevelési Egyetem (1123 Budapest, Alkotás u. 44.)
Honlap: http://www.emot.hu/emot-kongresszus-2019

 

Téma szakértői


Kapcsolódó oldalak


Visszalépés az előző oldalra...