A mozgás 7 előnye

Dr. Apor Péter összefoglalója a mozgás előnyeiről, a Mayo Clinic cikke alapján.

A rendszeres fizikai aktivitás számos jótékony hatását mindenki megtapasztalhatja korra, nemre, fizikai képességekre tekintet nélkül. Kell még több érv?—tessék.

  1. Testsúlykontroll: minél intenzívebb a testmozgás, annál több kalória ég el. A kevés mozgás is több a semminél. Használd a lépcsőt a felvonó helyett, mozogj a háztartási teendők kapcsán.
  2. A testmozgás véd a betegségek ellen: a „jó koleszterin” szintjét emeli, a trigliceridekét csökkenti—véd a stroke, a metabolikus szindroma, a magas vérnyomás, a 2. típusú cukorbetegség, a depresszió, a szorongás, több rákféleség, az elesések, az ízületi fájdalom ellen.
  3. Javítja a hangulatot: a lendületes gyaloglás különböző anyagok keletkezését serkenti az agyban.
  4. Növeli az energiaszintet, az izomerőt, az állóképességet.
  5. Jobban alszik a kellemesen elfáradt személy.
  6. A rendszeres testmozgás növeli az energiaszintet, javítja a fizikai megjelenést, elmulasztja az erektilis diszfunkciót.
  7. Élvezetes, örömöt fakasztó legyen a testmozgás, a szociális kapcsolatokat is erősítheti.

A heti 150-300 percnyi lihegtető, megizzasztó aerob testmozgások, vagy fele ennyi időben az intenzív tevékenység vagy ezek kombinációi biztosan előnyösek, lehetőleg egyenletesen elosztva a hét folyamán, de a sokszor néhány perces aktivitások is többek a semminél--például 2-3 emelet gyaloglás. Erőfejlesztő testmozgásra is szükség van: a saját test, súlyok, rugalmas szalagok, izometrikus erőkifejtésre alkalmas pl. ajtókeret segít a megvalósításban.

A testmozgás anyagi előnyökkel is jár. A Vitality Adviser tanulmánya rámutat, hogy a javasolt aktívitást megvalósító személyek munkaproduktívitása nagyobb, az ország GDP-je nő. Ha a kanadaiak 10 százaléka megvalósítaná a javasolt testmozgást, csökkentené az ülő életvitelt, 2050-re 760 milliárd dollárral nőne a GDP.

Forrás: Exercise: 7 benefits of regular physical activity. Mayo Clinic.

Visszalépés az előző oldalra...