A magas fittség hosszabb életet jelent, függetlenül a testzsír mértékétől.

Dr. Apor Péter összefoglalója a fittségről, mint a várható élethossz egyik mutatójáról.

A kardiorespiratórikus fittség egy sor élettani-testi funkciót intergrál. A fizikai teljesítőképesség sok faktora—markolóerő, gyaloglás sebesség stb.—tükrözik az egészségi állapotot. Alacsony fittség, alacsony erő és az obezitás az egészségtelen életvitelt tükrözik. A BMI e tekintetben jobb, mint a koleszterinszint. Kialakult egy jó prognózisú csoport is: a „fat but fit.” Zakkardi F és mtsai a járássebesség mellett a markoló erőt is mérték. A UK Biobank adatai—475ezer személy—azt igazolják, hogy a sebes gyaloglásra képesség a BMI teljes spektrumában kedvezőbb élethosszat ígér., mintegy öt esztendővel. Az önbevallott gyaloglás sebesség erősebb előrejelző, mint a mért markolóerő. Mindkettő alacsony volta a frailty állapot jelzője.  A markolóerő és a székből felállás-teszt általános állapot-mutató, a halálozás esélyének jó jelzője. A hanyatlás sebessége többet mond a prognózisról, mint egy-egy mérés önmagában.

Tanács a Referenstől: „Ha már kövér, legyen fitt!” és: „Mérj fittséget, ne csak zsírt!”

Forrás:

Laukkanen JA Knutsen SK: Mayo Clin. Proc 2019, 94, 942-945. jun. 04-05.

Mayo Clin Proc 2019, 94, 985-995

Hasonló közlemények:

Lavie CJ et al: Impact of cardiorespiratory fitness ont he obesity paradox in patients with heart failure.M, 251-258.ayo Clin Proc 2013, 88.

Laukkanen JA, Kujala UM: Low cardiorespiratory fitness is a risk factor for death: exercise intervention may lower mortality? J Am Coll Cardiol 2018,72:2293-296.

Pandey A et al: Obesity, central adiposity, and fitness: understanding the obesity paradox in the context of other cardiometabolic parameters. Mayo Clin Proc 2018;93:676-678.

Visszalépés az előző oldalra...