Új ajánlás: mozogj 30 percenként!

Az új irányelv 30 percenkénti rövid mozgást javasol Az Amerikai Diabetes Társaság (American Diabetes Association - ADA) frissítette a cukorbetegek számára kiadott, rendszeres fizikai aktivitásról szóló átfogó iránymutatását, melyben általánosságban kevesebb napközbeni mozgásszegény időszakot javasol.

Az új irányelv 30 percenkénti rövid mozgást javasol

Az Amerikai Diabetes Társaság (American Diabetes Association - ADA) frissítette a cukorbetegek számára kiadott, rendszeres fizikai aktivitásról szóló átfogó iránymutatását, melyben általánosságban kevesebb napközbeni mozgásszegény időszakot javasol.

Mozgás 30 percenként - különösen cukorbetegeknek

A frissített ajánlás legfontosabb iránymutatása, hogy hosszabb ülő tevékenység esetén 30 percenként javasolt három vagy több perces könnyű fizikai aktivitás – mint pl. gyaloglás, lábkinyújtás, nyújtózkodás – végzése annak érdekében, hogy javuljon a cukoranyagcsere, elsősorban 2-es típusú cukorbetegség esetén. Ez jelentős módosulás a Szövetség korábbi ajánlásához képest, ahol az ülő tevékenységnél még 90 percenként javasolta a fizikai aktivitás beiktatását.

Az ajánlás teljes terjedelmében elérhető: Physical Activity/Exercise and Diabetes: A Position Statement of the American Diabetes Association Diabetes Care 2016;39:2065–2079

Az ülő tevékenység – mint pl. számítógép előtti munkavégzés, hosszabb megbeszélés - tárgyalás, TV nézés – elősegíti számos betegség, köztük a cukorbetegség, kialakulását, valamint rontja a kezelés hatékonyságát. Tanulmányok mutatják, hogy a hosszabb inaktivitás 30 percenkénti megszakítása rövid mozgással – három vagy több perces felállással, illetve könnyű mozgással – javítja a cukoranyagcserét. Könnyű mozgás lehet:

  • lábemelés illetve nyújtás;
  • felsőtest nyújtása;
  • forgószékkel forgás;
  • törzsfordítás;
  • oldalra dőlések;
  • helybenjárás.

A fizikai aktivitás javítja a cukoranyagcserét azon embereknél, akik ülő munkát végeznek, túlsúlyosak, illetve akiknél nehézségbe ütközik a vércukorszint egészséges szinten tartása.

Jelen iránymutatás célja felhívni mindenki figyelmét, hogy napközben rendszeresen – legalább 30 percenként – mozogjon, ezzel javítva a vércukor-menedzsmentet. Fontos, hogy ezen napközbeni mozgásnak a cukorbetegeknek az ajánlott általános rendszeres fizikai aktivitáson felül kell, hogy megvalósuljon. Mivel a fizikai aktivitás különböző cukorbetegeknek különbözőt jelent, jelen irányelv javaslatokat tartalmaz, mit érdemes tenni, miért érdemes tenni, és hogyan lehet a különböző mozgásformákat biztonságosan alkalmazni.

Jelen irányelv az ADA első irányelve, ami egy dokumentumba foglalva tartalmazza a mozgásra vonatkozó javaslatokat minden cukorbeteg – így 1-es és 2-es típusú cukorbetegek, terhességi cukorbetegek, valamint prediabeteszesek – részére. Továbbá ajánlásokat fogalmaz meg cukorbetegeknek a különböző fizikai aktivitási formák – aerob mozgás, rezisztencia edzés, nyújtás és egyensúlygyakorlatok, általános fizikai aktivitások – tekintetében is. Az irányelv több, mint 180, a cukorbetegség és mozgásélettan kutatásában élen járó szakemberek és amerikai, kanadai, illetve ausztrál intézmények által írt, cukorbetegségről szóló szakmai cikk áttekintésén alapul.

1-es és 2-es típusú cukorbetegség

Az irányelv specifikus ajánlásokat tartalmaz 1-es és 2-es típusú cukorbetegek számára. 2-es típusú cukorbetegségben az anaerob mozgás segíti a vércukor-menedzsmentet, hozzájárul a fogyáshoz, csökkenti a szív-érrendszeri kockázatokat. A hajlékonyságot és egyensúlyt javító mozgásformák szintén hasznosak a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedőknek, különösen az idősebbek számára. Aerob mozgást és rezisztencia edzést tartalmazó rendszeres fizikai aktivitás egészségügyileg kiemelt jelentőséggel bír az 1-es típusú cukorbetegeknek is azáltal, hogy javítja az inzulinérzékenységet, a szívérrendszeri egészséget, valamint izomerőt.

Terhességi cukorbetegség és prediabetes

Az útmutatás kitér a terhességi cukorbetegségre és prediabetes-es állapotra is. Azon hölgyeknek, akik magasabb kockázattal bírnak terhességi cukorbetegség kialakulására, és azoknak, akiknél azt már diagnosztizálták, javasolt a hét legtöbb napján a mindennapi életükbe beépíteni aerob és rezisztencia mozgást, hogy támogassák az inzulin hatását, valamint segítsék fenntartani a normál vércukorszintet. Prediabetes esetében – az az állapot, amikor a vércukorszint magasabb már a normálnál, de még nem éri el a cukorbetegség diagnózisának szintjét – feltétlenül fontos a fizikai aktivitás és egészséges életmód követése a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának késleltetése, megelőzése érdekében.

Egyénre szabott, felügyelt testmozgás

Az állásfoglalás leszögezi, hogy a javasolt fizikai aktivitásnak és a testmozgás korlátozásainak személyre szabottnak kell lennie, ugyanis azok függenek a cukorbetegség fajtájától, a páciens korától, általános egészségi állapotától, a cukorbetegség következtében már kialakult szövődményektől. Emellett külön irányelv vonatkozik a testmozgás alatti vércukorszint-ellenőrzésre is. Az ajánlás külön hangsúlyozza az orvosok központi szerepét a fizikai aktivitás előmozdításában, és kiemeli, hogy legtöbb esetben a felügyelt, szervezett edzésprogramok az igazán hatékonyak.

Kardio-mozgás, izomerősítés, nyújtás és egyensúlyjavítás

Az irányelv általános fizikai aktivitásra vonatkozó ajánlásai megegyeznek a korábbi ajánlásokkal: így heti 150 perc közepes intenzitású vagy 75 perc magas intenzitású kardio mozgás, esetleg egyes pácienseknél magas intenzitású intervall mozgás, valamint a heti 2x, de inkább 3x végzett rezisztencia edzés szükséges.

Az ajánlás ezen túlmenően minden 40 év feletti, illetve neuropátiás páciens számára ajánlja a rendszeres egyensúlyjavító edzést, valamint a nyújtást is.

 

HÁTTÉRINFORMÁCIÓ

Magyar Életmód Orvostani Társaság

A krónikus, életmóddal összefüggő betegségek gyógyításával, megelőzésével és kutatásával foglalkozó magyarországi szakmai, tudományos szervezet.

Életmód orvoslás

Az életmód orvoslás a bizonyítékokon alapuló orvostudomány egyik legújabb területe, ami - a betegségek alap kiváltó okait megcélozva - komplex életmódbeli eszközöket (köztük táplálkozás, fizikai aktivitás, stressz-menedzsment, szociális támogatás és környezeti hatások befolyásolása) használ a krónikus betegségek megelőzésében, gyógyításában, progresszió lassításában.

Cukorbetegség

Magyarországon kb. hatszázezer-hétszázezer ember szenved ismert módon cukorbetegségben. E betegek döntő (90 %-ot meghaladó arányú) többségének felnőttkori, 2- es típusú diabetese van. A legújabb hazai, reprezentatív szűrővizsgálat eredményei alapján a

20-69 év közötti populációban a diabetes előfordulása 8,65 % volt, ami a teljes 20-69 éves populációra vetítve 7,47 %-os súlyozott előfordulási gyakoriságot jelent. A 2-es típusú diabetes előfordulása az életkorral együtt növekszik, a magasabb életkorú lakosság körében az előfordulási gyakoriság elérheti a 15-20 %-ot is. Hazánkban a cukorbetegséget megelőző állapotban, az IGT-ben szenvedők száma megközelíti az ismert diabetesben szenvedőkét. Összességében hazánkban kb. másfél-kétmillió ember szenved ismert vagy ismeretlen módon diabetesben, ill. kórmegelőző állapotaiban.

 

Kapcsolat

dr. Babai László elnökségi tag
+36 30 9651129
info@emot.hu

Visszalépés az előző oldalra...