Életmód orvoslás

Az életmód orvoslás a bizonyítékokon alapuló orvostudomány egyik ága, mely tudományosan megalapozott életmód eszközöket használ krónikus betegségek megelőzésében, gyógyításában, progresszió lassításában.

Életmód orvoslás

Az életmód orvoslás egy bizonyítékokon alapuló orvosi szakág

Életmód orvoslás meghatározása

Az American College of Lifestyle Medicine, az Australian Lifestyle Medicine Association és a European Society of Lifestyle Medicine a következők szerint határozza meg az életmód orvoslást:

Az életmód orvoslás a bizonyítékokon alapuló orvostudomány egyik ága, mely - a betegségek alap kiváltó okait megcélozva - átfogó életmódváltást (köztük táplálkozás, fizikai aktivitás, stressz-menedzsment, szociális támogatás és környezeti hatások befolyásolása) használ a krónikus betegségek megelőzésében, gyógyításában, progresszió lassításában.

Az életmód orvoslás gyakran együtt használt a gyógyszeres kezeléssel és más gyógyító eljárásokkal.

Az életmód orvoslási eszközök magukban foglalják a tanácsadást, szűrést, az életmódváltás klinikai alkalmazását.

Életmóddal összefüggő betegségek:

  • elhízás, metabolikus szindróma, 2 típusú DM
  • szív-érrendszeri betegségek, stroke, szívinfarktus, magasvérnyomás
  • rosszindulatú daganatok (különösen néhány fajta, mint pl a vastagbélrák)
  • neurodegeneratív betegségek
  • depresszió

Az életmód orvoslás interdiszciplináris ág. Átöleli az orvostudományt, a pszichoszociológiát, a népegészségtant és a biológiát. Legfontosabb céljának ugyanúgy tartja az életmód szokások befolyásolása révén az elsődleges prevenciót, mint az életmóddal összefüggő betegségek közös kóroki és kórélettani eltéréseinek kezelését. 

A Magyar Életmód Orvostani Társaság főbb céljai:

  1. Megőrizni az egészséget és jólétet az egészséges életmód ismérveinek terjesztésével;
  2. Javítani az egészségtelen életmód szokásokon (alacsony minőségű étkezés, túlzott energiabevitel, alacsony fizikai aktivitás, dohányzás), valamint a rizikót jelentő biomarkereken (vérlipid eltérések, magas vérnyomás, emelkedett vércukorszint, elhízás);
  3. Egyéni és társadalmi szintű egészségkommunikáció kombinálásával javítani a társadalaom egészségi állapotán.

Az Életmód orvoslás atyjának Hippocrates tekinthető, aki az életmód gyógyító erejét már 2500 évvel ezelőtt azonosította.