Dietetikai tanácsadás

 Dietetikai tanácsadás

Dietetikai tanácsadás során lehetőség nyílik egy személyre szabott táplálkozási terv kialakítására. A kiegyensúlyozott, változatos táplálkozás alapjául szolgál az egészség megőrzésének, illetve a már meglévő betegségek kezelésének.

A megfelelően kialakított táplálkozásnak kiemelt szerepe van a különféle allergiás, túlérzékenységi állapotok terápiájában. A dietetikus szakember nagyban megkönnyíti a táplálékallergiával, táplálékintoleranciával küzdők életét: segít a fogyasztható és kerülendő nyersanyagok, élelmiszerek megismerésében; a megfelelő konyhatechnológiai, főzési eljárások, esetleg konyhakialakítási szabályok megismerésében, edukációjában.

Számos egyéb megbetegedés (pl. cukorbetegség, magas vérnyomás, magas koleszterinszint, elhízás) terápiájában, a speciális étrendet igénylő állapotban, élethelyzetben (pl. versenysport, várandósság, szoptatás) is segíthet a táplálkozási szakértő. Mindazonáltal a kielégítő egészségi állapot fenntartásában, egészségmegőrzésben is nagy szerepe lehet a kiegyensúlyozott, személyre szabott étrendnek.

Varga Dóra, Szarka Dorottya és Rajcsik Enikő dietetikusok az egészséget támogató táplálkozás és életvitel szakértői. A dietetikai konzultáció keretében lehetőség nyílik az aktuális tápláltsági állapot felmérése, táplálkozási szokások kiértékelésére, jelenlegi tünetek és korábbi kórelőzmény figyelembe vételével táplálkozási terv kialakítására. A mindennapok megkönnyítése érdekében igény esetén kérhető a dietetikai vizit után személyre szabott egy- vagy kéthetes mintaétrend.

Varga Dóra dietetikus, táplálkozástudományi szakember segítsége kiterjed a különböző betegségekhez tartozó étrendi ajánlásokra és diéták összeállítására. Specialitásai közé tartoznak az összetett allergiás ételintoleranciás kórképek, a kombinált allergiás kórképek, valamint a PCOS, inzulinrezisztencia és egyéb endokrin betegségek diétája.

Szarka Dorottya dietetikus személyre szabott szakmai segítséget nyújt a táplálékallergiával, -intoleranciával, inzulinrezisztenciával, illetve túlsúllyal küzdők, belgyógyászati műtéten átesettek számára. Specialitásai közé tartozik a FODMAP diéta. Vegetáriánus, vegán étrend iránt érdeklődők is bátran felkereshetik.

Rajcsik Enikő dietetikus dietetikus segít a csecsemő, kisgyermek, gyermekek személyre szabott táplálkozásának beállításában, étrendösszeállításban. Fordulhatnak hozzá táplálékallergiában szenvedő gyermekek, de I-es típusú cukorbetegséggel, inzulinrezisztenciával, testsúlyproblémával küzdők is.